Binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt veelal vanuit een medische biologische kader gekeken. De diagnostiek staat op de voorgrond en dat wat ‘ongezond’ is, wordt behandeld. Symptomen worden bestreden en daarmee vaak onderdrukt, terwijl de onderliggende gedragsmotieven niet of nauwelijks in zicht zijn.
Het uiterlijk waarneembare gedrag is slechts een klein deel van waarom iemand doet wat hij doet. De aansturing van het gedrag ligt onder de oppervlakte in de vorm van onderdrukte kwetsingen, trauma’s, emotionele blokkades of juist diepere drijfveren die onvoldoende bewust geworden en gestimuleerd zijn.
Het Wederkerig Groeiproces richt zich op de mens als geheel. We sluiten aan op talenten, krachten en gezonde kanten. Ervaren gedragsproblemen zijn een signaal vanuit het onbewuste en worden gezien als boodschap voor degene die het betreft en/of diens omgeving. We noemen het proces ‘wederkerig’ omdat zorgverlener en zorgvrager zich, door de relatie tot elkaar, bewust kunnen worden van ‘dat wat zich onder de oppervlakte afspeelt’. Als het onbewust in zicht komt en bewust wordt gemaakt, wordt gedrag een keuze en krijgt iemand meer regie over het eigen leven.
De stappen van Het Wederkerig Groeiproces gaan uit van wensen en verlangens. We lossen problemen niet op en beseffen dat sommige beperkingen blijvend zijn. Door kwaliteit van leven, zelfvertrouwen, welzijn enz. te vergroten, wordt iemand krachtiger. Met het doorlopen van het proces ontstaat meer bewustzijn en daarmee ook meer draagkracht om met de eigen problematiek om te kunnen gaan.
Wil je meer weten over hoe de verschillende persoonlijkheidsstructuren van het enneagram van invloed kunnen zijn op diverse diagnoses en daarmee de behandeling? Dan is deze reader misschien iets voor jou. Er wordt uitgelegd wat het enneagram is, welke persoonlijkheidsstructuren erin beschreven staan en hoe dit van invloed is op de relatie tussen jou en je zorgvrager. Vraag de reader vrijblijvend aan.
Laat hier uw e-mailadres achter om de reader “Het Wederkerig Groeiproces in de praktijk” te ontvangen: