Mijn eigen weg

Jarenlang heb ik epilepsie gehad. Op een zeker moment besloot ik mijn medicijngebruik af te bouwen. Geleidelijk aan ontdekte ik dat mijn epilepsie een manier was geworden om me in de wereld te handhaven. Mijn bijzondere gevoeligheid onderdrukte ik daarmee, terwijl juist in die gevoeligheid mijn ware talenten en kwaliteiten verborgen lagen. Het is een intensieve, vaak ook angstige weg geweest om mijn medicijngebruik helemaal af te bouwen. Ik voelde me eenzaam en miste steun om de identificatie met de ziekte los te laten en weer op eigen kracht te kunnen leven. Toch heeft het doorlopen van dit proces mij precies de juiste ervaringen en inzichten gegeven die ik nodig had om mijn spirituele kijk op zorg verder uit te breiden.  Inmiddels gebruik ik geen medicijnen meer en leef ik een gezond en gelukkig leven waarmee ik recht doe aan mijn ware natuur. Dat gun ik anderen ook en dus ontwikkelde ik Het Wederkerig Groeiproces, als weg van persoonlijke groei en ontwikkeling.

Opleidingen en werkervaring

Ooit begon ik als Z-verpleegkundige in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens het werken op verschillende woonvormen en als ambulant begeleider, heb ik een post-hbo opleiding tot sociaal- en orthopedagoog gevolgd. Daarna ben ik me gaan verdiepen in het enneagram, studeerde ik enneagram integratiekunde en energetische psychologie. In de tussentijd heb ik nog een paar jaar een uitstapje gemaakt naar de verslavingszorg, waar ik samen met een collega, de praktijkopleiding voor verpleegkundigen opgezet heb. In de gemeente Midden en Zuid- Kennemerland, nam ik deel aan de Denktank door concrete oplossingen te zoeken voor vastgelopen processen binnen de jeugdzorg. De Denktank is overgegaan in het Regionaal Expertise Team (RET).

Via het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) heb ik de afgelopen 20 jaar veel ervaring opgedaan binnen alle sectoren van zorg, als consulent/casemanager bij complexe zorgvragen. Al doende en in samenwerking met andere deskundigen, is het Wederkerig Groeiproces ontstaan. Omdat ik keer op keer weer bewezen zie, welk een verschil de stappen van het Wederkerig Groeiproces kunnen maken, wil ik die opgedane inzichten graag delen in de vorm van de opleidingen en cursussen die op deze site vermeld staan.

Laveren in de GGZ

In de periode dat ik mijn medicatiegebruik afbouwde, worstelde ik ontzettend met mezelf. Los van de fysieke onrust die ik voelde, kwamen oude angsten naar boven, waar ik geen raad mee wist. Ik miste een richting en een koers om me aan vast te kunnen houden. Ik vond geen plek in de GGZ, terwijl ik me toch ook steeds radelozer voelde.

Geleidelijk aan ging ik zien dat alles wat ik leerde binnen het werkveld, de enneagram-opleidingen en de opleiding energetische psychologie, van toepassing was op mezelf. Om alle gedachten, inzichten en ideeën, die naar boven kwamen een plek te geven, ben ik gaan schrijven. Dat resulteerde uiteindelijk in mijn eerste boek ‘Van psychiatrie naar verlichting’. In dit boek staat een metafoor van een kapitein centraal die worstelt met zijn piraat. Deze metafoor staat symbool voor de gezonde ontwikkeling die iemand door kan maken en de zelfsabotage waarmee iemand (onbedoeld en onbewust) zijn eigen groei en ontwikkeling tegenhoudt.

In een hernieuwde versie van het boek, wat de titel ‘Laveren in de GGZ’ gekregen heeft, krijgt Het Wederkerig Groeiproces een meer nadrukkelijke plek. De stappen van het proces worden duidelijker beschreven waardoor het groeipad van mensen nog meer inzichtelijk wordt. Het is een pad dat ik zelf gegaan ben, wat ik ben gaan duiden en snappen en waarvan ik hoop dat anderen het ook kunnen gaan, op zoek naar een gezond en gelukkig leven.